Het Orkest van de Rode Muizen

Rockopera Spitsbergen

Ter gelegenheid van onze 8ste Rodemuizenmaandag in het thema 'Hemellicht' componeerde dirigent Kris Ryckaert een gloednieuwe mini-opera met de naam 'Spitsbergen'. Met dit creatief initiatief werd het Orkest van de Rode Muizen genomineerd voor de Vlamo Award 2017!

Koop je CD van Spitsbergen online!

Logo Vlamo

We geven u alvast het verhaal mee:

Spitsbergen: een muzikaal verhaal over ijsberen, Ariyeta, de zonne-engel, en de droom van Mathilde
Mini-opera in 9 delen
Verhaal en muziek: Kris Ryckaert (2015)

Ons verhaal speelt zich af in Spitsbergen, een eilandengroep ten noorden van Noorwegen. We associëren Spitsbergen vandaag de dag met koud en donker. Maar was het daar wel altijd zo koud?

En die groene stralen, die wij het Noorderlicht noemen, die hebben wel degelijk een rol van betekenis. Zij wijzen Ariyeta, de zonne-engel en Mathilde, een jong meisje, de weg naar PriZon, de ijsgrot waar de zon gevangen is gezet door de ijsberen en Nozon.

Deel 1: A Sunny tale: muzikale expositie
Deel 2: God Morgen (de Zonnedans)

We bevinden ons in Spitsbergen, de zon schijnt er elke dag, het is er groen, warm, … kortom het paradijs. De inwoners doen elke morgend een zonnedans om de zon te bedanken.

Deel 3: Mist (tåke)

Maar dan komt er mist, wekenlang. De ijsberen ruiken hun kans en smeden een complot met Nozon, een groep criminelen, die liever het duister beminnen dan het daglicht. Zij besluiten de zon koud te maken met een ijsnet, ze nemen de zon gevangen en sluiten ze op in Prizon, een ijsgrot in Svalbard.

Deel 4: Ariyeta, de zonne-engel

Ariyeta, de zonne-engel en rechterhand van de zon, heeft de ijsberen niet kunnen tegenhouden. Een van haar prioritaire taken is het beschermen van de natuur. Toen de ijsberen het verbond met Nozon aangingen, verzamelde ze alle zaden ter wereld en sloot die op in een kluis, waar zij alleen de code van kent. 
Toen deze taak volbracht was, was de zon echter al gevangen.


Ze besluit het droeve nieuws aan de bevolking te melden, die door de dikke mist nog niet op de hoogte waren.
 Ariyeta daalt neder en vertelt hen het droeve nieuws. Het volk schreeuwt haar ongenoegen uit en scandeert Ariyeta’s naam.

Deel 5: Ijsstemmen (Sounds of ice – Isbitterstemme en Nattrist)

Alle hoop is verdwenen. Het volk treurt. Donkere diepe stemmen weerklinken, afwisselend met ijskoude ijlwindstemmen De zon is definitief weg. Donkerte overal. Ijskoude sfeer.

Deel 6: Spitsbergen, koud en kilte en steenkoolmijnen

Een jaar later: de ijsberen en Nozon hebben de macht over Spitsbergen overgenomen. Zij onderdrukken het volk en laten hen als slaven in de steenkoolmijnen werken.
 Criminaliteit en kartels heersen over Spitsbergen en de duisternis verspreidt zich steeds verder over de ganse eilandengroep.

Deel 7: Enkele jaren later: de droom van Mathilde (Mathildes dream)

Mathilde, een 11-jarig meisje, heeft de zon als peuter nog meegemaakt maar ze herinnert zich de glorietijd van de zon niet echt meer.
 Maar dan heeft ze een droom. Ze droomt van de zon, die één voor één haar stralen verspreidt, kinderen die dansen, zingen, het gras, het groen, de natuur, ...
Ze lacht in haar slaap: de zon is terug.

Deel 8: Noorderlicht: het groene licht leidt Ariyeta en Mathilde naar Prizon

Ariyeta heeft weet van de droom van Mathilde. Als Mathilde wakker wordt, zit Ariyeta naast haar aan het bed. Ariyeta vertelt Mathilde dat zij misschien weet waar de zon gevangen is, in PriZon, en smeekt Mathilde om haar te helpen om de zon te bevrijden. 
Mathilde die nog overweldigd is door haar droom zegt ja. Ze verzamelen alle mannen van het land en onder leiding van Ariyeta en Mathilde trekken ze ten strijde tegen de ijsberen en Nozon, op weg naar PriZon.De zon die voelt dat Ariyeta dichter komt, geeft seinen aan Ariyeta in de vorm van groene stralen (Noorderlicht). Volg deze stralen en je zal PriZon vinden.

Deel 9: De vrijlating van de zon

Dankzij de groene stralen vinden Mathilde en Ariyeta Prizon. 
Ze breken haar cel open en laten haar vrij.
 Het volk is uitzinnig en maakt zich al klaar voor een Zonnedans.

 De zon wil opstijgen maar voelt dat plots dat ze geen energie meer heeft. Door het ijsnet is ze zo verzwakt dat ze geen kracht meer heeft om aan de horizon te verschijnen.
 Ze zakt neer in haar Prizon en vertelt Ariyeta dat ze niet meer kan, dat haar einde nabij is.


Mathilde hoort dit en knielt bij de zon. Ze vertelt de zon over haar droom, over de kinderen, over het gras, over het dansen, over de zon zelf, hoe hard zij scheen, ..

 De Spitsbergers zeggen Mathilde na en als één stem smeken ze de zon om niet op te geven.

De zon put kracht uit dit verhaal van Mathilde en voelt plots weer energie, het ijsnet spat uit elkaar en langzaam maar magistraal stijgt ten zon terug ten hemel.