Het Orkest van de Rode Muizen

Orkest

Het Orkest van de Rode Muizen ontstond in het voorjaar 2007 nadat rockmuzikant Kris Ryckaert zich ging toeleggen op zijn stiekeme passie, de klassieke muziek. Kris componeerde De Dans van de Rode Muizen en dit weerklonk voor de eerste keer in de Boerenpoort in Melsele. Het werd uitgevoerd door leerlingen en leerkrachten van de muziekacademie van Beveren. Het stuk was de aanleiding voor de oprichting en de naam van het orkest.

Het Orkest van de Rode Muizen is ondertussen uitgegroeid tot een 30-koppig mini-symfonisch orkest bestaande uit houtblazers, strijkers, kopers, slagwerk, gitaren, keyboards, ritmesectie, klassieke en popzangers. Kortom, een orkest met veel mogelijkheden dus: van pop tot rock tot klassiek, van Stubru tot Klara.

Al 10 jaar organiseert het Orkest van de Rode Muizen ook zelf een feestelijk paasweekend, waar CC Ter Vesten steevast uitverkocht is voor de inmiddels bekende Rode Muizen Maandag.

De Rode Muizen voelen zich overal thuis. Ze treden op in kerken, op personeelsfeestjes, culturele centra overal in Vlaanderen, openluchtfestivals zoals de Gentse Kouterfeesten en zelfs in bibliotheken. Maar er waren ook optredens in een prachtige spiegeltent in de inkomhal van het Centraal Station van Antwerpen, in de gevangenis van Beveren. Naast verschillende samenwerkingen met diverse koren was, een hoogtepunt ook de samenwerking met het Symfonisch Orkest van Aalst waar meer dan 70 muzikanten onder leiding van Kris Ryckaert speelden.

Samen met theatercollectief Code vzw ging het Orkest van de Rode Muizen ook op een memorabele tournee in culturele centra met de zelfgeschreven musical Geef Ons Oorlog.

En last but not least was er Spitsbergen, een heuse rockopera waar dirigent Kris zelf de tekst en muziek schreef en waarmee het Orkest van de Rode Muizen de nominatie kreeg voor de Vlamo Award 2017.